Pensii Private

 1. De ce a fost necesara o reforma a pensiilor in Romania?

  Pentru ca in Romania functiona doar pensia de stat (pilon I) care este organizata pe pricipiul reditribuirii („pay as you go”), pricipiu conform caruia pensiile actualilor pensionari sunt platite din contributiile salariatilor actuali, cuantumul pensiilor fiind legat de nivelul venitului, dar nu relationat de contributia totala. Este lesne de inteles ca intr-un astfel de sistem nicio contributie a actualilor salariati nu este pusa deoparte pentru plata pensiilor viitoare.

  Pe fondul imbatranirii populatiei si implicit cresterea numarului de pensionari s-a decis ca aceasta reforma este necesara.

 2. Au avut loc astfel de reforme si in alte tari?

  Da. In Polonia, Bulgaria, Slovacia, Croatia, Ungaria, Letonia, Estonia.

 3. Aceasta reforma obliga cetateanul angajat sa plateasca o suma lunara?

  Persoana angajata nu trebuie sa plateasca nimic suplimentar fata de impozitele pecare le platea si pana acum. Din impozitul platit se va finanta si pensia privata pilon II. Astfel din CAS (contributia pentru asigurarea sociala) 9,5% in prima faza 2% se vor vira intr-un cont administrat privat si 7,5% vor merge in continuare la pensia de stat. Anual procentajul aferent pensiei private va creste cu cate 0,5% pe an pana in anul 2016 cand 6% din salariul brut se va vira in contul administrat privat si doar 3,5% va fi contributia pentru pensia de stat.

 4. Cate persoane a vizat reforma pensiilor private in Romania?

  Peste patru milioane de cetateni romani.

 5. Cine este obligat sa aiba o pensie privata?

  Toate persoanele angajate cu carte de munca cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani. Pentru persoanele care au intre 35 si 45 de ani este facultativa pensia privata pilon II.

 6. Ce este o pensie admnistrata privat?

  Este suma platita periodic participantului sau beneficiarului, in mod suplimentar si distinct de pensia furnizata de sistemul public, care se obtine din transferul lunar al unei parti din contributia de asigurari sociale (CAS), platita in sistemul public de pensii, la un fond de pensii administrat privat.

 7. Prin ce difera pensiile facultative de cele obligatorii?

  In cazul pensiilor facultative:

  – poti opta pentru mai multe fonduri de pensie;

  – participarea este optionala;

  – varsta maxima la care se poate adera este 52 de ani;

  – valoarea contributiei poate fi de minim 60 lei/luna si maxim 15% din salariul

  lunar brut

  – suma maxima care se poate deduce este de 400 EUR pentru angajat si 400 EUR

  pentru angajator

 8. Cand am dreptul sa primesc pensia mea administrata privat?

  Dreptul la pensia privata se deschide de la data indeplinirii conditiilor de pensionare pentru limita de varsta in sistemul public.

 9. Ce se intampla cu persoanele care s-au angajat dupa ce s-a terminat reforma? Mai sunt obligate sa adere la un fond de pensii (daca au sub 35 de ani)?

  Da, sunt obligate sa adere la un fond de pensii. Daca persoana in cauza nu completeaza personal o cerere de aderare la un fond de pensi, atunci va fi repartizata in mod aleatoriu la un fond de pensii.

 10. Ce s-a intamplat cu persoanele angajate cu varsta sub 35 de ani care nu ales nici un fond de pensii in timpul reformei (desi erau obligate)?

  Acele persoane au fost distribuite in mod aleatoriu la un fond de pensii.

 11. Este posibil transferul de la un fond de pensii la altul?

  Da. In primii doi ani de zile de la lansarea pilonului II contra unui comision de transfer de maxim 5%. Dupa cei doi ani transferul este gratuit.

 12. Pensia privata este garantata?

  Da. Sistemul de pensii privat este garantat prin intermediul mai multor mecanisme. Exista institutii, aflate sub controlul Parlamentului Romaniei, care au rolul de reglementare si supraveghere stricta a sistemului de pensii. Administratorii fondurilor de pensii vor fi monitorizati permanent in ceea ce priveste rentabilitatea fondurilor pe care le au in administrare, deci a modului in care investesc banii participantilor. Daca rentabilitatea unui fond de pensii se situeaza sub rentabilitatea minima, administratorul isi pierde autorizatia de functionare si fondul, deci sumele stranse de la participanti trec in administrarea altei societati care a demonstrat competenta in materie de investitii. De asemenea, in legislatie se stipuleaza ca un fond de pensii nu poate fi declarat in stare de faliment. Tot legea prevede constituirea de catre administratorii de fonduri de pensii a unui fond de garantare, asemanator celui din domeniul bancar, care sa asigure plata drepturilor

  participantilor si beneficiarilor fondurilor de pensii.

 13. Ce se intampla in caz de deces al participantului?

  Atat in cazul pensiilor private obligatorii, cat si in cazul pensiilor private facultative, contributiile lunare sunt acumulate in conturi individuale. Fiecare participant are un cont, iar sumele stranse in acest cont sunt in proprietatea sa. Daca persoana care a depus bani pentru pensia privata decedeaza inainte sa implineasca varsta legala de pensionare, banii acumulati in cont ajung la mostenitorii sai legali, declarati conform legii.

 14. Pana la ce varsta pot sa optez pentru o pensie privata facultativa?

  Toate persoanele care realizeaza venituri si care au venituri declarate la administratia financiara vor putea contribui optional la un fond privat de pensii facultative. Persoanele care pot participa la sistemul pensiilor facultative sunt angajatii, functionarii publici, persoanele fizice autorizate, cei care obtin venituri din activitati profesionale sau agricole. Indiferent de varsta pe care o ai, poti incepe sa contribui pentru o pensie privata facultativa. Cei care isi doresc o pensie privata facultativa pe toata durata vietii trebuie insa sa aiba cel mult 52 de ani si 6 luni. Ei trebuie sa plateasca minim 90 de contributii lunare pana la 60 de ani, varsta legala de la care se incepe plata pensiei.

 15. Cum inchei o pensie privata obligatorie?

  In ceea ce priveste modalitatea de incheiere a pensiei private obligatorii, procedura este foarte simpla. Nu trebuie decat sa alegi o societate de administrare a pensiilor private obligatorii, autorizata de catre Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private. Contractul va consta intr-un simplu act de aderare prin care agreezi si semnezi ca o parte din contributia catre asigurarile sociale de stat sa fie redirectionata catre fondul de pensii administrat de societatea aleasa. Dupa incheierea perioadei de aderare, plata sumelor aferente se va efectua direct de catre angajatorul tau.

 16. In ce investeste fondul de pensii banii?

  Structura activelor fondului de pensii administrat privat este reglementata prin lege. Conform legii, instrumentele financiare in care poate investi administratorul sunt:

  -instrumente ale pietei monetare, inclusiv conturi si depozite in lei la o banca, persoana juridica romana,sau la o sucursala a unei institutii de credit straine

  – titluri de stat

  – obligatiuni si alte valori mobiliare

  – valori mobiliare tranzactionate pe piete reglementate

  – titluri de stat si alte valori mobiliare, emise de state terte

  – alte forme de investitii prevazute de normele Comisiei.

 17. Care este durata de plata a contributiilor?

  Participantul la un fond de pensii administrat privat plateste contributia pe toata perioada pentru care participantul datoreaza contributia de asigurari sociale la sistemul public de pensii, cu exceptia perioadelor in care nu exista aceasta obligatie de plata. In situatia in care participantul inceteaza sa contribuie, acesta ramane participant cu drepturi depline la fondul respectiv de pensii.

 18. Care este rolul acestor fonduri de pensii?

  Rolul lor este de a investi banii din contul participantului cu scopul de a obtine profit.

 19. Cate fonduri de pensii administrate privat au fost?

  Initial au fost 18 fonduri de pensii.

 20. Ce durata a avut reforma?

  Patru luni de zile (de la 17 septembrie 2007 pana la 17 ianuarie 2008).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: